Bilden”Rullbo” är med i Historier från Hälsinglands fototävling

För att stödja den lokala handeln i Hälsingland utlyste Historier från Hälsingland i slutet av december en fototävling där fyra vinnare får ett varsitt presentkort i valörerna 500, 200, 200 och 100 kr. Vinnarna presenteras den 28 feb men fram tills dess visas då och då ett bidrag.
En som har skickat in foton är Elitsa Hallqvist från Rullbo och då Rullbo ligger i närområdet tycker vi att det vore kul att få visa er både bild och dess text här på loos.se

/ Robert Historier från Hälsingland

Byn Rullbo i de nordvästra delarna av Ljusdals kommun delas i två halvor på vardera sidan om Rullbosjön, som är en del av älven Voxnan. Här möts landskapen Dalarna på den västra sidan och Hälsingland på den östra.
Enligt en sägen har byn Rullbo fått sitt namn av en man, troligen från Ängersjö och som vistades invid och fiskade i Rullbosjön, som byggde det första huset i Rullbo. Mannen hette Halfvar och hade ett lyte, en klumpfot, och kallades därför för ”Rullfots-Halfvar”. Alltså fick platsen namnet Rullbo.
Namnet Rullebo finns belagt från 1759 i ansökan om att få anlägga ett nybygge, ”två mil söder om Ängersjö vid Voxna älv”, anmält till tinget av en Rolf Månsson, som beviljades 1761. Nybygget synades och värderades sedan 1762 av två nämndemän.
Strax öster om byn uppe på en hög moränkulle intill landsvägen, ligger en skogskyrkogård, som invigdes 1865 och som utsetts till permanent år 1866. Drygt 60 personer har gravsatts här på Rullbo begravningsplats. Senaste jordbegravningen var 1946. Senare har även nedsättningar av urnor förekommit. Platsen är en av de bäst bevarade äldre begravningsplatserna inom Los-Hamra socken.

”Rullbo”
Foto: Elitsa Hallqvist
Bilden deltar i Historier från Hälsinglands presentkortstävling jan-feb 2021. Vinnarna presenteras på Historier från Hälsinglands facebook och Instagram den 28 februari.

Fotograf: Elitsa Hallqvist Rullbo

Mer information om tävlingen hittar du på Historier från Hälsinglands hemsida.