Handla lokalt i en inspirerande bygd

Jag vill börja med att tacka för förtroende att få leda Loos Byaråd ännu ett år. Det är en ära att få vara en liten del av allt fantastiskt som händer och sker i vår bygd, och jag ser med spänning fram emot resten av 2022, för nog har det börjat bra. Först nåddes vi alla av det glädjefyllda beskedet att den så livsviktiga livsmedelsbutiken på orten är räddad genom att Mariann ”Malla” Ek med familj tar över verksamheten efter Irene. Ett besked som skapar inte bara glädje och en känsla av lättnad, utan också en enorm boost av framtidstro. När sedan Anette och Anders Johansson meddelade att man köpt huset med ”den gamla grillen” och ämnar starta upp den igen, fast med mer yta, rättigheter samt större utbud av olika maträtter får man nästan nypa sig i armen för att se om det är sant, vilket det tack och lov visade sig vara sant.
Det är inte varje månad jag har fått den äran att presentera två så stora nyheter för Los och Orsa Finnmark som under mars 2022. Och intresset har varit enormt. Besöksrekord på loos.se, hundratals ”gilla-markeringar” och delningar på fb samt att den direktsända filmen när Malla presenterades som ny butiksägare har nått över 5000 tittare på nätet. Inte illa, det som händer och sker i Los med omnejd berör så många, både bybor, utflyttade och tillfälliga sommargäster.
Det jag idag vill slå ett extra slag för är den lokala handeln. I vårt område har vi inte så många butiker och restauranger vilket betyder att varje entreprenör betyder extremt mycket för bygden. De är tillsammans med skolan, Furugården och äldreomsorgen kittet för att allt ska fungera. Därför ber jag er alla att fortsätta stötta de butiker och företag vi har hos oss. Tanka bilen i Los, handla din mat i Tempo Nickeln, köp sylt hos Lotta-Boden, införskaffa ett bryne i Loos Koboltgruva, ta med dina gäster på en guidad tur vid brynsågen, ät på grillen, fika hos Wilmars Bagarbod etc. Du behövs för att Los och Orsa Finnmark ska fortsätta utvecklas till en ännu bättre och tryggare bygd att leva i.  Dina inköp skapar jobb och möjligheter för fler att bo och verka hos oss. Tillsammans får vi området att blomstra ännu mer. Givetvis gäller detta också andra former av företag som exempelvis vedförsäljning, vägentreprenad m.fl.

För ett par veckor sedan var jag med Historier från Hälsingland och uppträdde för SPF i Delsbo med olika historier från Dellenbygden. I pausen kom en äldre dam fram till mig, tog mig i armen och sa ”Ja du bor i Los nu du (tidigare hade jag berättat att jag är född i Delsbo). De är verkligen driftiga där uppe, ger sig inte och kämpar på. Imponerande, de inspirerar”. Precis så tänker jag också, precis så är det i Los. Inspirerande och ett jäklar anamma!  

Robert Fors
ordförande i
Loos Byaråd

Historiker och hälsing med dala och härjedalsinslag i själen