Historier från Hälsingland vill önska God Jul samt delge alla en viktig lista

Julen är här! Med det vill vi påminna om några ytterst viktiga saker att tänka på:

  • Glöm inte att ställa ut gröt till gårdsrået (hustomten). Är du lite osäker brukar vanlig risgrynsgröt med mjölk, socker och kanel samt ett smöröga i mitten fungera fint. Obeservera inget stål i varesig tallrik eller sked.
  • På julaftonen ska jukärven upp. Som tack kommer fåglarna under nästa år att lämna skörd i fred. Julkärven är också en symbol för fruktbarhet.
  • Efter Kalle Anka, klapputdelning och julmiddag, glöm inte att lämna maten framme så de som inte längre lever i livet kan äta sig mätta när de under julnatten besöker oss. I övrigt ska man vara extra försiktig under julnatten då allt möjligt oknytt är i farten. För att skydda dig rekommenderas att du ritar kors eller femstjärnor på väggar, dörrar och fönster.
  • Julbadet är viktigt och för vissa till och med årets enda bad. När alla i familjen badat klart, i samma vatten såklart (man måste tänka på både ekonomin och miljön), kan ni ge vätskan till korna så de kan dricka upp det. Då blir de starka och kommer att under nästa år stå emot de flesta sjukdomar.

I övrigt hoppas vi att ni får en synnerligen God Jul och att julbocken också hittar hem till er. Han kan verka en aning vresig men vi lovar, han är god och rättvis.

Vi vill också tacka er alla som under året har lyssnat på våra poddar Historier från Hälsingland och Historier från Dalarna, besökt våra berättarkvällar, delgett oss era historier och köpt våra böcker. Utan er vore detta inte möjligt. Tack för att ni finns!
Och apropå böcker, i början av januar1 släpps boken ”Gåtfulla Hälsingland” med över 70 olika spännande och lite annorlunda resmålstips i Hälsingland med omnejd. Givetvis är Los och Orsa Finnmark med, Ja Håven också av bara farten… Och köper du boken nu tillkommer ett bonushäfte på 12 sidor med ännu fler resmål. Dessutom ingår också ett kapitel om ”smältgummor i Alfta”. Ja ni hör ju! Här kommer en länk till mer information om boken.

BOKEN GÅTFULLA HÄLSINGLAND

Ta hand om er och så hörs och syns vi snart!
Mvh
Robert
och Fredrik
Historier från Hälsingland