Ordförandet har ordet

Till att börja med vill jag tacka er alla för förtroende att genom Loos Byaråd få vara med och utveckla Los och Orsa Finnmark, en bygd som jag redan under 90-talet blev förälskad i, men inte fick möjlighet att verka i förrän under 2010-talet. Om jag ska vara helt ärlig, vilket känns som en självklar förutsättning om jag ska innehava denna roll under ett år framåt, föll jag för två saker. Det ena var invånarna i bygden. Jag har bott på många ställen i Hälsingland och Härjedalen och det är få andra platser jag känt mig så välkommen till som Los. Genom åren har jag allt som oftast möts av en enorm vänlighet ute i stugorna och som i sin tur har skapat en enorm trygghet för mig. Den andra orsaken som slutligen fick mig på fall var områdets anrika historia. Det började ”så smått” med gruvan och har sedan fortsatt med människoöden av alla dess slag. Fågelsjö gammelgård, brynsågen, Pilkalampinoppi, skogskyrkogårdarna, Hamra och Los kyrka och Hamra nationalpark är bara en bråkdel av vad området har att visa upp. Här finns en unik historia att berätta som inte finns någon annanstans. En historia jag är övertygad om att många där ute i vårt avlånga land vill höra mer av.
Ändå, trots att jag till vardags jobbar med historia, är det i nutid för framtiden vi måste verka. Det jag personligen tror är nyckeln till att överleva och på sikt växa är att samarbeta. För byarådets del hoppas vi kunna knyta än varmare band till våra ”grannråd” som finns i Kårböle, Färila och Orsa Finnmark, för att tillsammans finna på råd, skapa möjligheter och ta hjälp av varandra. Dessutom, i höstas påbörjades ett arbete med att bjuda in samtliga partier ett och ett till Los och det kommer vi att fortsätta med. Detsamma gäller inbjudan och samtal med representanter för Ljusdals kommun. Vi behöver en ständig dialog för att tillsammans möta framtiden på bästa sätt.  

Nu ska jag inte ta så mycket mer av er tid idag. Däremot får ni gärna höra av er om det är något ni tycker att vi ska jobba med, någon fråga som ligger er extra varmt om hjärtat. Säg gärna ”Hej” om vi stöter på varandra på ICA, Lotta-Boden eller Wilmars. Efter snart tio års verksamhet i Los och Orsa Finnmark och sedan ett halvår tillbaka tillsammans med min familj bosatt i bygden har jag ännu inte hunnit träffa er alla vilket jag hoppas göra under året.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Tillsammans är vi starka.

Vi hörs snart igen och till dess, ta hand om er.

Mvh
Robert Fors
ordförande Loos Byaråd

Mobil: 0739937451 e-post: robert@loos.se