Påskhälsningar från Historier från Hälsingland!

Först och främst hoppas vi att ni alla har det bra oavsett var ni befinner er. Denna påsk är ju som alla redan vet inte i närheten av de påskar vi tidigare firat i detta avlånga land. Från att varje år åka skidor, gå på konserter och äta middag med släkt och vänner till att mer eller mindre isolera oss från varandra känns i hjärta och själ. Det är tur att vi i Hälsingland inte har långt till skog och mark där vi oroligt slipper tränga ihop oss med varandra. Hos oss finns det möjlighet att röra på sig ute i vår vackra natur i skogarna kring Los och Orsa Finnmark. Lyx för många, vardag för oss.
2020 firar podden Historier från Hälsingland tre år och varje år har vi på skärtorsdagen bjudit på ett podavsnitt som på något sätt kan förknippas med den högtid vi just nu firar. De två första åren fick vi höra om de fruktansvärda häxprocesser som fram till 1700-talets mitt rasade i Sverige och Hälsingland, framförallt under åren mellan 1668-1776 som på senare tid har kallats ”Det stora oväsendet”.
I år får vi däremot stifta bekantskap med den fruktansvärda figur som häxorna möter på Blåkulla, nämligen ”Hin Onde”. Det är dock en viss skillnad på Satan i bibeln och ”Gammel-Erske” i svensk folktro. Inom kristendomen är han en ängel som gör uppror mot Gud och det farligaste en människa kan möta. I vårt avsnitt är det mer mannen med bockfot d.v.s. Djävulen i folktro vi får stifta bekantskap med och även om också denne figur är ond, så är han betydligt lättare att handskas med än bibelns Lucifer.
Lyssnar gör du via Spotify, i din podcastapp på din telefon eller Acast.

Lyssna via någon av länkarna nedan eller sök efter avsnittet i din podcast-app.
https://radioljusdal.podbean.com/e/djavulen-i-folktron/https://podcasts.apple.com/se/podcast/historier-fr%C3%A5n-h%C3%A4lsingland/id1242485976?i=1000470924342https://open.spotify.com/episode/4xTQakVL88DB2jv7xVYmUZ?si=jyWF487LT-OM09FVtRikjA

I den första delen rörande häxprocesserna i Hälsingland och Sverige talar vi om hur det gick till på tingen i exempelvis Järvsö. Både män och kvinnor anses kunna utföra trolldom. De anklagades också för att ta barn till Blåkulla där de hade samröre med satan. Åtal som ofta resulterade i dödsstraff.Vi berättar om hur häxhysterin kom till Sverige och hur den tillslut försvann.

Lyssna via någon av länkarna nedan eller sök efter avsnittet i din podcast-app!https://radioljusdal.podbean.com/e/haxprocesser-i-halsingland/https://itunes.apple.com/se/podcast/historier-fr%C3%A5n-h%C3%A4lsingland/id1242485976?mt=2&i=407207961
https://open.spotify.com/episode/4lVTcQQBUWNprXWnK8duMT

I den andra delen rörande häxprocesserna i Hälsingland och Sverige talar vi om olika segment rörande trolldom. Vi möter den beryktade ”Gävlepojken” som på löpande band satte dit kvinna efter kvinna för häxeri ända till den dagen hans öde hann ifatt honom. Sist men inte minst får vi höra den tragiska historien om Anna Eriksdotter från Bollnäs, vilket blev den sista ”häxan” att avrättas i Sverige år 1704.

Lyssna via någon av länkarna nedan eller sök efter avsnittet i din podcast-app.https://radioljusdal.podbean.com/e/haxprocesser-i-halsingland-2/https://podcasts.apple.com/se/podcast/historier-fr%C3%A5n-h%C3%A4lsingland/id1242485976#episodeGuid=radioljusdal.podbean.com%2Fhaxprocesser-i-halsingland-2-f8f758ca38db7dcb694529ecff3cea49https://open.spotify.com/episode/3JzfceNC4TcMpDC4rGSk4C?si=oAD5kOUNSyqBRV7gnFgHKQ

Glad Påsk och ta hand om er!

Mvh
Robert
och
Viktor