Rensning av ”det södra schaktet” påbörjat

Under lördagen påbörjades den historiska urpumpningen och rensningen av Loos Koboltgruvas södra schakt. Ett femtontal personer deltog under dagen med att forsla upp granar, jord, stenar och skräp ur schaktet.

Över en meter med skräp och slam plockades upp under dagen och två mindre orter samt en eventuell ort längre ner (det är svårt att se för allt slam) har för första gången sedan 1760-talet sett dagens ljus.

Schaktet har nu blivit så pass djupt, över fem meter, så att en träkonstruktion måste till för att det ska bli lättare och säkrare att jobba där nere. Den kommer att byggas på fredag.

Rörande djupet på schaktet ber vi att få återkommer. Det sista som gjordes var att Robert stack ner en pinne på drygt fyra meter i slammet som försvann.

Under dagen bjöd Loosgrufvans Förening på förtäring i form av en rykande het kolsoppa med korv, kaffe, gruv-tårta och nickelbakelser.

Nästa ”träff” för fortsatt rensning av schaktet kommer att bli inom kort. Mer information kommer på loos.se samt loosgruvan.se

Foto: Robert Fors och Thomas Evensson