Geologivecka i Los engagerar elever

Just nu pågår årets geologivecka i Los vilket betyder att det för skoleleeverna är fullt fokus på stenar och mineraler.

Ett ögonblick, Pia Enocson förstelärare vid Los skola.
1. Under denna vecka pågår Geologiveckan i Los. Vad innebär det för Los skola och dess elever?
Det innebär att alla elever från 6 år till årskurs nio får lite extra geologi i form av föreläsningar, exkursioner, studiebesök.
2. Vad står på programmet?
Massvis med spännande saker! Det blir föreläsning och film för alla om geologi, utspritt under veckan. Tipspromenad om geologi på biblioteket och korsord för alla, också under hela veckan.
Måndag åker åk. 8-9 studiebesök och guidning på Sophiendals blåfärgsverk och senare glasbruk,
Tisdag får åk. 7 guidning på Kalmetergården, idag hembygdsgården, där Kalmeters herrgård tidigare stod. Åk. 6 får på tisdag och torsdag knacka sten och sedan starta stentumlarna.
Onsdag besöker åk. 4-5 Brynbrottet och Brynsågen och 8-9:an träffar någon som vandrar i tiden.
Torsdag besöker alla elever och blir guidade både uppe och nere i Loos koboltgruva.
Fredag avslutas Loos skolas Geologivecka i samarbete med Loos Koboltgruvas vilket innebär att elever deltar i den nationella invigningen av Geologins dag 12.00-14.00
3. Vilken aktivitet brukar vara mest uppskattad?
Studiebesök utanför vårt egna geologiska område brukar vara mycket populära, som Falun, Älvdalen, Sala och Högakusten bla. Men det är även populärt att åka ut och plocka sten som vi sedan tumlar och gör smycken av.
4. Los skolas arbete med geologi, stenar och mineraler är unikt i Sverige. Hur kommer det sig att ni har valt att satsa på just det?
Vi har en spännande berggrund, bra samarbete med Loos Koboltgruva, SGU, GeologinsDag, Naturhistoriska riksmuseet mfl och massor med kunniga intresserade bybor som ställer upp och möjliggör detta arbete.

Tack Pia och lycka till med Geologiveckan i Los skola!

Geologiveckan för Los skolas elever avslutas med under fredagen en nationell invigning av Geologins Dag i Loos Koboltgruva och en intervju med föreningen Geologins Dags ordförande Nelly Aroka där hon talar om samarbetet med Los skola samt betydelsen av att skolan lyfter upp geologi som eget ämne hittar du här.