Sone Banger föreslås få en egen park i Los

I slutet av förra året kom ett medborgarförslag från en ljusdalsbo att kommunen ska hedra den framlidne musikern och dragspelaren Sone Banger med en minnesplats i Los. Ärendet har nu hamnat på kommunstyrelsens bord för beredning och Ljusdals kommunalråd Markus Evensson (S) har meddelat att han är helt för förslaget. Sannolikt kommer medborgarförslaget att bifallas under kommunfullmäktige i slutet av september.

Platsen som föreslås är parken vid dammen norr om ICA Nickeln dvs grönytan vid t-korsningen Gruvbyvägen-Norrbyvägen och får då namnet Sone Bangers Park. Om beslutet går igenom kommer invigningen troligtvis att ske under Loosveckan 2020.

Ett reportage av helahalsingaland.se rörande ärendet hittar du här. https://www.helahalsingland.se/artikel/sone-banger-hyllas-av-kommunen-far-en-egen-park-fint-att-hans-minne-far-leva-kvar

Sone Banger föddes 15 februari 1939 i Los och började redan vid tio års ålder att spela dragspel. 1958 vann han SM i dragspel i både solist och jazzklassen. Sone har släpp ett 15-tal olika vinyler och CD samt medverkat på otaliga inspelningar, tv-framträdanden och konserter. Han avled den 8 april 2017 och är begrav på Los kyrkogård.