I juni öppnar grillen i Los

En vacker vårdag i slutet av mars letar jag mig till norrbyvägen 7, i muntligt tal ”Den gamla grillen”, för att träffa husets nya ägare Anette och Anders Johansson. Några dagar tidigare har Anette kontaktat mig för att berätta om deras planer för fastigheten och undrar om vi vill berätta om det, och när jag får höra vad som är på gång finns det ingen tvekan. ”Givet, jag kommer”, säger jag och sedan bokar vi en tid. Jag knackar på dörren och stiger in. Väl inne möts jag av oräknerliga antal verktyg och högar med byggmaterial, enkelt beskrivet ser det inte ut som sist jag var där för snart tio år sedan.

Anders och Anette är i full gång med att riva den gamla panelen och bygga nytt.

Anders och Anette tar snabbt emot och visar runt i lokalen. De förklarar att det just nu inte ser mycket ut för världen men om allt hinner bli klart, med både renovering och tillstånd, kommer en grill med a la carte meny att stå redo för gäster redan i juni månad.
– Vi vill verkligen att grillen ska bli en mötesplats tillgänglig för alla. Målet är att ha öppet sju dagar i veckan med generösa öppettider, säger Anders och tillägger att tanken är att också kunna erbjuda fullständiga rättigheter.

Här ska det finnas bord med platser för 30-40 pers samt en nybygd toalett (toaletten ska ligga till vänster, något ur bild).

Anders, som från början kommer från Uppsala, men har sedan ett tiotal år tillbaka, främst genom jakt, år efter år återkommit till Los, minns att under det första året fanns en lokal grill som han gärna besökte. Sedan dess, bortsett från de månader Lokatten var öppen för ett par år sedan, har ett matställe saknats i byn, och när väl flyttlasset i höstas gick norrut till Los och Ryggskog började tankarna snurra. I början av mars bestämde sig Anders och Anette för att kontakta dåvarande ägaren till huset för att se om det fanns möjlighet att få köpa den gamla grillen, och det gick för sig. Redan några dagar senare var köpet klart och arbetet med att renovera, bygga om samt söka alla tillstånd som behövs för att starta en grill i Los satte igång på allvar.
– Och där är vi nu, säger Anette.

Här kommer själva köket att vara.

På sikt ska också fasade få sig en upplyftning, men först ska det invändiga göras klart och ställas i ordning för gäster.

Från Byarådet i Los är vi enormt glada över detta initiativ av Anders och Anette och önskar dem ett stort lycka till. Och vi hoppas kunna återkomma när arbetet med renoveringen fortskridit ännu en bit.

Det finns att göra både morgon, middag och kväll, menar Anders.

Text och foto: Robert Fors