”Loos-David” satte Los på kartan

Los har genom åren fostrat flera duktiga musiker, inte minst på dragspel där Sone Banger är den i särklass mest namnkunnige av dem alla. Bland dragspelare Norden över anses Sone vara en av de största dragspelsvirtuoserna genom tiderna, med åtskilliga inspelningar av både egna plattor samt som medverkande musiker åt andra. Det är inte för inte parken vid dammen strax norr om ICA Nickeln kommer att få bära den store musikerns namn.
En annan duktig dragspelare från Los var David Lundberg, kallad ”Loos-David”. , som föddes år 1915. ”Loos-David” turnerade redan i unga år runt i Sverige med välkända hälsingeorkestrar så som ”De glada Hälsingarna” och under 40-talet introducerade han s.k. ekvilibristnummer och som han länge var ensam om. Det innebar att han kunde hålla dragspelet över huvudet, bakom ryggen eller bak och fram men ändå fortsätta spela som om inget hade hänt. Helt enkelt en form av akrobatiskt nummer, cirkusartist om man så vill. Sina framträdanden gjorde han gärna iklädd folkdräkt och han medverkade både i amerikans och svensk tv där han gjorde stor succé.
Under senare del av livet bosatte han sig i Alby i Medelpad där han också avled 1995.

Exakt när denna platta släpptes har vi inte hittat men det bör ha skett tidigast under 1960 alt 1970-talet. E.P.n innehåller fyra låtar: Trönöminnen, Storm över Holmsjön, Loos-Davids Vals och Pensionärernas Hambo.
Såhär kunde det se ut när ”Loos-David” uppträdde.
Skribenten för denna artikel har lyckats komma över ett signerat exemplar av Loos-Davids EP och om någon av er vill höra hur denne dragspels-legend en gång lät går det bra att ta kontakt med byarået.

Är det någon av er som vet mer om Loos-David och vill berätta så får ni gärna kontakta Loos Byaråd och Robert på robert@loos.se

Text: Robert Fors