Räddningvärnet i Tandsjöborg läggs ned

När Samhällsservicenämnden i Ljusdal tisdagen den 13 januari klubbade igenom årets budget stod det klart att Räddningsvärnet i Tandsjöborg kommer att läggas ner. I ett uttalande till Ljusdals-Posten berättar nämndens ordförande Irene Jonsson (S) att det inte är motiverat att ha den kvar och menar det dels krävs för stora investeringar för att verksamheten ska fungera, bl.a. en ny bil till brandstationen, samt att det varit för få som vill vara aktiva i Tandsjöborgs räddningsvärn.

Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal säger till Ljusdals-Posten att han har förståelse för att räddningsvärnet läggs ner.
– Ett räddningsvärn bygger helt på frivillighet. Man har varken beredskap eller jour och det är ingen tillväxt på de som vill vara med i det här räddningsvärnet, säger Peter Nystedt till tidningen. Peter medger att vid larm kommer det att kunna ta lite längre tid att få personal på plats.
Om en olycka sker eller att det börjar brinna i närheten av Tandsjöborg finns idag ett samverkansavtal med områdena runt omkring, så som Sveg, Los och Orsa. Även Färila och Ljusdals räddningstjänst kan vid behov larmas.

Genom denna åtgärd beräknas Ljusdals kommun spara 130 000 kr vilket ses som en viktig del av de sammanlagt 2 miljoner som nämnden under året ska spara. Beslutet beräknas träda i kraft under året.

Källor:
Hela Hälsingland / Ljusdals-Posten
Protokoll Samhällsservicenämnden i Ljusdal